Etetés - fotózás

Völgyi Sándor képe

Sziasztok!

Sok levelet kapok, hogy mivel, hogyan, mikor érdemes etetni. Gondoltam elindítanék egy témát, hogy alaposan ki tudjuk vesézni, ki hogyan csinálja. Én nagyjából összefoglalnám, ami számomra fontos ezzel kapcsolatban, és szeretném, ha minél többen hozzátennék a magukét.

Először is szerintem fontos tisztázni az etetés és fotózás kapcsolatát. Ne a fotózás miatt etessünk, hanem a madarak miatt. Hiszen elsődlegesen ez egy közkedvelt madárvédelmi tevékenység, és csak másodsorban lehet eszköze a fotózásnak. Éppen ezért szerintem fontos néhány dolgot betartani ezzel kapcsolatban.

- A mikor etessünk kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Akkor, ha a madaraknak szüksége van rá. Ha bejönnek a tartós éjszakai fagyok, beköszönt a téli időjárás. Nagyon sokszor előfordul, hogy az idő elég sokáig enyhe marad. Ilyenkor azért meg lehet figyelni, hogy a természet nem követi a naptárt. És egészen sokáig jó rovarmozgás tapasztalható kint. Ilyen időben nincs szükség etetésre, hiszen a természetes táplálék is még bőven rendelkezésre áll. Ne vonjuk el ettől a madarakat. Ugyanez vonatkozik a tél végére is. Tavasszal hasonló okok miatt abba kell hagyni.

- A folytonosság. Szintén fontos dolog. Úgy tervezzük meg a téli etetést, hogy a beszerzett etetőanyag mindenképp tartson ki a szezon végéig. Nagy stressz lehet a madarak számára, hogy a bejáratott helyen hirtelen megszűnik a táplálékforrás.

- Mivel? A megszokott etetőanyag a napraforgó. De kiválóan alkalmas a dió, mogyoró, len, repce mag is, ha rendelkezésre áll. A szárítás után kapható tört szem is jó, de ott számításba kell venni, hogy a nagy mennyiségű gaz mag jelentős problémát tud okozni a következő évben az etető helyén. Érzékeny területre semmiképp ne vigyünk tört szemet, szárítói szemetet.
Különböző zsiradékok. Háj, faggyú, zsírszalonna, margarin, vaj mind alkalmas lehet etetésre magas energiatartalma miatt. Egy a fontos velük kapcsolatban, hogy mindenképp sómentes legyen. A szalonnabőr nem jó madáreleség. Viszont a só nélkül kisütött tepertő után megmaradt, és megszilárdult zsír kiváló erre a célra.
Alma. Télen nálunk nincs kidobható alma. Amit a család már nem eszik meg, vagy az almacsutka, mind megy a rigóknak.

- Hogyan? Ez tulajdonképpen mindegy. Macskabiztos etetővel a háznál, vagy nagyobb etetővel lakott területtől távolabb. A madarak mindenhol megtalálják. Célszerű nagyobb mennyiséget magába fogadó etetővel operálni, hogy ne forduljon elő az, hogy idő hiányában esetleg nem tudjuk feltölteni.

Mellékelek egy képet az általam használt etetőről, ötletképpen.© 2011 All rights reserved BPH.