Mobil les (s.k.á.)

Azaz saját kéz általi mobil les.
1-2 éve fejben már elkezdtem tervezgetni egy amolyan "gerilla" lessátrat ami könnyű, vízálló és legfőképp 1 perc alatt fel lehet állítani (kihúzni) és el lehet benne tűnni.
Ez azért volt fontos nekem mert mind ezidáig nincs lehetőségen fixen telepített lesekből fotózni. (Békéscsabán és környékén a fotózás főleg a természetben való fotózás az ördögtől való :) legalábbis ez a túlnyomórészt elfogadott megállapítás bizonyos fejekben és persze tisztelet a kivételeknek ! )

Mivel nehéz volt a megfelelő anyagokat beszerezni leginkább rájuk találni plusz időhiányban is szenvedtem így maga a megvalósítás közel 6 hónapot vett igénybe.

Jelenlegi felállás szerint :

- az alja utánfutó ponyva amit készíttettem, de nem felelt meg az elvárt igényeimnek így én alakítottam át/ki a végleges formát/minőséget viszonylag egyszerű dolog kell hozzá egy hőlégfúvó és egy erős henger amivel a felmelegített anyagokat egymáshoz préselhetünk és ha jól csináltuk kész is a tartós "kötés" a szélei fel lettek hajtva 10 cm-t így nem okoz gondot ha pár centis vízbe kell hasaljak.
- a teteje egy vízhatlan terepmintás sátorlap anyag ( a levegőt se engedi ki-be) amit méretre vágtam és elhelyeztem rá 2db cipzáras kémlelőnyílást lukacsos bélésanyaggal, hogy ne támadhassanak meg vérszívó állatok és valamelyest tompítsa a világító tekintetemet. az elejére került még egy bugyor az optikának, plusz 2db ablak.
- az alját és a tetejét patentokkal rögzítettem egymáshoz így könnyen ketté választható részben vagy teljesen, igény szerint.
- a váza 16-os 5 rétegű cső ami könnyen formálható, rugalmas, de mégis strapabíró.
Néhány helyen csavaros rögzítést használtam, hogy összecsukható legyen.
- váz közti feszítéshez vékony hajókötélt használtam.
- a tetejére pluszba került egy újrafestett álcaháló.

A les használati méretei 210x110x55, összecsukva 110x55x15.
A les első fordított U tartójához tartozik két 6 cm-es tartópöcök ha ezek bekerülnek és a hátulját kihúzom majd rögzítem egy sátorvassal akkor önfeszítővé válik és nem lesz buggyos.
Továbbá készítettem hozzá egy igénytelen hord táskát amivel a nyakamba vehetem, és egy mozdulattal kihúzhatom belőle vagy ráhúzhatom ( ha fejel lefele teszi bele az ember akkor telepítéskor csak simán a fődre "szórható")

Néhány kép :

Még álcaháló nélkül :

Álcahálóval :

Összecsukva és eltéve:

Tartópöcök:

Váz és a belseje:


Belépés csak zokniban vagy vinni kell mamuszt :) !
Így a csizma igényel még egy álcaháló darabot.

Mivel az anyagot én varrtam kézzel és nem bíztam magamban így ezúton is köszönet keresztanyámnak, hogy varrógéppel pluszba megerősítette !



© 2011 All rights reserved BPH.