Nikkor 300mm f/4E PF ED VR

Szőke Péter képe

http://nikonrumors.com/2015/01/17/additional-nikkor-300mm-f4e-pf-ed-vr-l...
Az új AF-S NIKKOR 300 mm f/4E PF ED VR csak a képeken tölt ki minden szabad helyet – a táskája könnyű marad

Amszterdam, Hollandia, 2015. január 6. – A Nikon ma bemutatta új objektívjét, az AF-S NIKKOR 300 mm f/4E PF ED VR modellt. Az első, Fresnel-objektívelemmel felszerelt, F bajonettes NIKKOR egy kompakt kialakítású, minőségi fix objektív, amely kiválóan alkalmas telefotók készítésére, és nagyszerű képminőséget garantál.

A nagy tudású, mégis könnyű és mobil telefotó-objektívre vadászó fényképészek el lesznek ragadtatva az új NIKKOR 300 mm f/4 objektívtől. Az új NIKKOR ideális választás sport-, természet- és úti képek, valamint pontos, részletes ábrázolást igénylő felvételek készítéséhez, és csak a képkockákat tölti ki – a táskában bőven marad hely. A Fresnel (PF)-objektívelem alkalmazásával jelentősen lecsökkent az objektív mérete és tömege; az f/4-es, maximális rekesz, a 300 mm-es gyújtótávolság, valamint a lenyűgöző VR technológia együttese pedig szemgyönyörködtető képeket eredményez. Az eltérő körülmények közötti fényképezéshez kialakított fluor bevonat aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket, mindamellett megőrzi az elvárt képminőséget.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért & szoftverekért felelős vezetője a következőket nyilatkozta: „A Nikon folyamatosan fejleszti termékeit annak érdekében, hogy minden új objektív többet tudjon az elődjénél. Ilyenkor az is előfordul, hogy új termékgeneráció születik, amely forradalmasítja az objektívek lehetséges felhasználásának módját. Az új 300 mm-es modell is éppen ilyen. Szemmel látható technikai és optikai minőségbeli előnyei mellett végtelen távlatokat nyit a Nikon-felhasználók előtt: többé nem kell kompromisszumot kötniük. A termék lényegesen kisebb és könnyebb az elődjénél, így a mérete miatt egy percig sem kétséges, hogy elkíséri-e a tulajdonosát a soron következő kalandra. A legváratlanabb helyzetekben is könnyedén helyt áll. A fényképészeknek eddig nem tapasztalt szabadságot és mobilitást biztosít ez a NIKKOR 300 mm-es gyújtótávolságú objektív, új korszakot nyitva a rugalmasság terén.”
A messzeség – karnyújtásnyira

Az új AF-S NIKKOR 300 mm f/4 objektívvel a fényképész átgondolt módon, cipekedés nélkül készíthet telefotókat. A Fresnel (PF)-objektívelem alkalmazásával a váz hihetetlenül kompakt és könnyű lett, a képminőség azonban változatlanul kiváló maradt. Az f/4 maximális rekesz, a 300 mm-es gyújtótávolság és a lenyűgöző VR technológia hármasának köszönhetően gyenge fényben is erőteljes képek és csodás elmosódó hatások készíthetők. A kapott eredményt egy elektromágneses rekesz is javítja, amely fokozott stabilitást nyújt az automatikus expozíció során, így az még egyenletesebb minőségű és pontosabb lesz, különösen nagy képkockasebesség mellett. Három élességállítási mód állítható be: A/M (amely az élességállító gyűrű használata esetén is az automatikus élességállítást részesíti előnyben), M/A (amely AF módban azonnali váltást biztosít az automatikus és a kézi élességállítás között), valamint M (kézi).
SPORT mód

A Nikon elismert rázkódáscsökkentő (VR) technológiája fokozottabb stabilitást biztosít, és érezhetően, akár négy lépésközzel hosszabb záridőt tesz lehetővé¹. A vadonatúj SPORT VR módban pedig lehetséges a gyorsan mozgó témákat követő pásztázás – mindez kiemelkedően tiszta képeken. A SPORT mód nagy sebességű mozgásnál is stabilan tartja a keresőben látható képet, és a kikapcsolt VR esetén tapasztalthoz hasonló sorozatfelvételi sebességet, illetve kis kioldási késedelmet eredményez.
Új tervezésű optika

Az új NIKKOR 300 mm f/4 az első olyan F bajonettes objektív, amelyet Fresnel (PF)-objektívelemmel is felszereltek. A Nikon által kifejlesztett Fresnel-objektívelem a fényképezés során tapasztalható fényelhajlás elvén működik, és sikeresen ellensúlyozza a színeltérést: csökkenti a kiváló minőségű képek készítéséhez szükséges objektívelemek számát, emellett pedig hihetetlenül kompakt és könnyű kialakítású. Az objektívelem mellett a Nikon által kifejlesztett ED üveg biztosítja az élességet, az aszferikus lencse szabályozza a nem kívánt torzítás mértékét, a Nikon gyártású, tükröződésgátló nanokristály bevonat pedig kiküszöböli a szellemképet és az erős fényforrásokat.
Mobil és nagy tudású

A mindössze 755 g tömegű NIKKOR 300 mm f/4 lényegesen kisebb és könnyebb az elődjénél. Akár kifáradás nélkül szeretne messzire jutni, állvány nélkül telefotót készíteni, vagy magával vinni egy telefotó-objektívet – hátha szüksége lesz rá –, ezzel az objektívvel garantáltan megteheti – és kiváló minőséghez juthat. A különböző körülmények között történő fényképezéshez kialakított objektívhez fluor bevonat is tartozik, amely növeli az eszköz ellenálló képességét, így a felület felsértése nélkül teszi lehetővé az üveg tisztítását.
Tartozékok

Az AF-S NIKKOR 300 mm f/4 modell tartozéka az új HB-73 objektív-fényellenző és a CL-M3 objektívtok.
A külön megvásárolható RT-1 állványrögzítő gyűrű használatával az objektív szabadon elforgatható a jobb egyensúly érdekében, és a függőleges és vízszintes tájolás közötti váltás is zökkenőmentessé válik.



© 2011 All rights reserved BPH.